Alment praktiserende læge Peter Wied

Helbredstjek

Det er bedre at forebygge end at helbrede!

Vi vil alle gerne være sunde og raske og leve et langt liv uden problemer eller sygdom. Desværre går det ikke altid sådan, og mange af os får problemer med helbreddet på et eller andet tidspunkt i livet. Heldigvis er der meget sygdom, der går over af sig selv eller kan løses af lægen med en mere eller mindre omfattende behandling.

Men der er også alvorlige sygdomme, som det er bedst at undgå eller i hvert fald opdage i tide, så der kan gøres noget ved dem, inden de udvikler sig. Det er denne tankegang, der ligger bag udsagnet om, at det er bedre at forebygge end at helbrede.

Forebyggelse og screening

Forebyggelse er in i dagens Danmark, og der er indført mange screeningstilbud, som netop har til formål at finde sygdom på et tidligt stadium. Vi kan i dag blive screenet for livmoderhalskræft og brystkræft (primært kvinderne), knogleskørhed, tarmkræft, og det endnu ufødte barn kan længe inden det bliver født blive undersøgt for alvorlige misdannelser og kromosomfejl. Der er også ønske om, at vi skal kunne screenes for KOL (rygerlunger), sukkersyge, prostatakræft og en lang række andre ubehagelige lidelser.

Problemet med forebyggelse og screening er imidlertid, at de metoder, som vi har til rådighed og anvender ikke altid er præcise nok. Det betyder, at vi ikke kan være sikre på, at vi virkelig fanger alle dem, der er syge. Men værre er det måske, at vi opdager nogle, som vi tror er syge, men som faktisk ikke er det.

Det kan altså både ende med, at vi får en falsk tryghed (vi tror vi er raske, men er faktisk syge), og med at vi bliver taget ud og skal igennem en masse ekstra undersøgelser - og måske endda omfattende og ubehagelige behandlinger - selvom vi faktisk er raske. Prøverne peger i disse tilfælde på, at der er noget galt, men det hele bygger på statistik, hvor der altid er en vis usikkerhed med resultatet. Måske viser en undersøgelse en knude i brystet, men selvom det ser mistænkeligt ud, er den knude i virkeligheden helt fredelig og forsvinder måske af sig selv. Men hvis vi undersøger brystet finder vi den måske, og så fanger bordet, for vi kan ikke med sikkerhed afgøre, om knuden er farlig eller er en af dem, der forsvinder af sig selv. Vores undersøgelsesmetoder er med andre ord ikke gode nok til at skelne godt og skidt fra hinanden. Men når vi nu har fundet knuden, hvem tør så lade være med at behandle?

Alene det, at blive mistænkt for at fejle noget alvorligt (som fx kræft) kan gøre en syg, selvom man ikke er det. Det at blive påført en sygerolle, nu hvor man gik rundt og troede, at man var frisk og rask, kan godt være en belastning. Måske ender man med at blive frikendt, men fremover vil man måske være mere bekymret og ængstelig for, hvornår det kan blive alvor.

Forebyggelse og screening hjælper mange mennesker. Men det skader også nogle. Det er alle enige om. For at redde nogle syge mennesker kommer vi simpelthen til at behandle nogle raske også. Vi skal fx behandle 100 med kolesterolsænkende medicin for at 8 slipper for at få en blodprop. Og vi skal give 100 kvinder med osteoporose (knogleskørhed) medicin resten af deres liv for at 5 undgår at få et knoglebrud.

Skal/skal ikke

Så man skal tænke sig godt om, inden man beslutter sig for at forebygge for enhver pris. Selvfølgelig vil vi alle gerne lige bekræftes i, at alt er, som det bør være. Men der er altså ingen garanti, og svaret kommer ikke uden mulige omkostninger.

Men skal man så lade helt være og holde sig langt fra lægen? Nej, det vil nok også være forkert. Det er altid fornuftigt at besøge lægen, hvis man føler sig syg eller på anden måde har mistanke om, at der er noget galt (og hvis man vil have hjælp til at holde op med at ryge eller til at tabe sig). Og det er også helt i orden at booke en tid og få en snak om helbreddet, så vi i fællesskab kan finde ud af, om der er nogen grund til bekymring.

Men hvis du føler dig rask og lever fornuftigt, skal du måske holde dig væk, så du ikke ender med at blive syg uden grund.

Offentlige screeningstilbud

Screening Start Slut Hyppighed Metode
Livmoderhalskræft 23 65 Hvert 3. år indtil 50 års alderen. Herefter hvert 5. år. Celleprøve, der udtages fra livmoderhalsen med en lille blød børste i forbindelse med en underlivsundersøgelse.
Brystkræft 50 70 Hvert 2. år Mammografi.
Tarmkræftscreening 50 75 Hvert 2. år Afføringsprøve.
Gravide Blodprøve (uge 8) og ultralydsscanning (uge 13). Der undersøges for visse kromosomfejl og misdannelser hos fosteret, og for syfilis, HIV og hepatitis B (leverbetændelse).
Nyfødte Hælblodprøve ved fødslen. Der undersøges for 17 forskellige medfødte sygdomme. Screening for medfødt høretab (hørescreening).

Screening er selvfølgelig valgfri. Læs mere om screening hos Sundhedsstyrelsen.

Overdiagnostisering

Overdiagnostisering og overbehandling er mulige konsekvenser ved screening og tilfældige helbredsundersøgelser. Læs disse interessante artikler og døm selv.

Man bliver ikke rask af mange undersøgelser

Befolkningen skades også af tidlig diagnostik

Lev sundt

Hvis du gerne vil være sund og forebygge sygdom, er der nogle enkle ting, som du selv kan gøre. Det kræver således ikke nogen blodprøve for at se, at vægten er for høj, eller at du ryger og burde holde op. Det handler om at passe på sig selv, mens man nyder livet. Og det er i grunden vores eget ansvar. Her er nogle simple råd.

  • Hold øje med vægten. Overvægt øger risikoen for hjerte-karsygdom og belaster også ryg, hofter og knæ. Du får det meget bedre, hvis vægten ikke er for høj.
  • Spis magert og undgå for meget sukker. Og måske er det nok med en enkelt portion i stedet for 2.
  • Motioner. Det er ligemeget om du løber, cykler eller noget helt tredie. Men det er vigtigt, at du får pulsen i vejret flere gange om ugen. Gåture er også godt, men det batter ikke rigtig noget i det lange løb.
  • Hold op med at ryge. Hvis du ikke ryger, kan du vinge dette punkt af med det samme og koncentrere dig om de andre.

Der er ingen grund til at måle kolesteroltallet, når man blot ved et flygtigt blik i spejlet kan overbevise sig selv om, at det nok vil være en god ide at foretage nogle hurtige ændringer i dagligdagen. Det kan dog være en fornuftig ide een gang i livet at få målt kolesterol, for at undersøge, om man skulle være arveligt belastet. Særligt hvis der er medlemmer i familien med blodpropper i tidlig alder. Man kan nemlig ikke mærke, at man har et højt kolesterol. Og man kan heller ikke mærke, om man har et højt blodtryk, så det kan være fornuftigt at få det kontrolleret en gang i mellem.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at et højt kolesterol eller blodtryk skal behandles (med medicin). I første omgang vil det altid være en god ide at prøve at påvirke disse risikofaktorer ved at tilpasse den måde man lever på.

Medicin skal kun gives, når det er nødvendigt, og når andre tiltag ikke har givet tilstrækkelig effekt.